Ursulica de pe pârtiile din Predeal, Brașov, ianuarie 2021. Procesul de relocare.

feb. 2, 2021

Loading

În ciuda tuturor comentariilor…DA! Vreau să laud o acțiune reușită cap-coadă și cu un extraordinar exemplu de bună colaborare între insituții!

Cât timp, câtă forță de muncă, câtă dedicare, câtă energie, câte instituții…eforturile concrete s-au îndreptat pentru a găsi cele mai bune soluții în situația aceasta care le-a fost pusă în față ACUM. A fost o decizie documentată, cântărită și gândită.

Apariția ursului pe pârtia de la Predeal a creat atât amuzament, cât și panică. Salvamontiștii au fost primii care au oferit mult timp și efort pentru îndepărtarea acestuia de pe pârtii în scopul de a menține siguranța oamenilor. Apoi au fost sprijiniți de Jandarmeria montană și toate insituțiile abilitate pentru a rezolva situația. Au urmat zile de monitorizare, adunare dovezi și întocmire documentație. Când birocrația a fost completă și legală s-a demarat procedura practică care după multă planificare și instructaj s-a finalizat cu capturarea ursoaicei în condiții de siguranță atât pentru urs, cât și pentru oameni. După capturare a fost tranchilizată, i s-au luat probe și măsurători și i s-a montat sistem de monitorizare GPS/GSM/Radio. Aceasta a fost transportată pentru a fi eliberată într-o zonă cu habitat propice pentru specia urs, cu spațiu și hrană suficientă pentru a rămâne în pădure. Zona a fost aleasă după mult studiu pentru a evita interacțiunile cu oamenii și cu activitățile lor, în scopul minimalizării efectelor negative. După eliberare, exemplarul de urs este în continuare monitorizat atât fizic, cât și prin sistemul de monitorizare GPS pentru a-i studia reacția, comportamentul, traseul și șansele de reabilitare, având în vedere că este tânără, încă nu avea un comportament deviant excesiv și nu era agresivă.

RELOCAREA A AVUT LOC RAPID ȘI EFICIENT ÎNAINTE SĂ SE UMPLE PÂRTIILE DE COPII!

Vă reamintim că este vacanță în perioada 29ianuarie-7februarie