INSTALARE SISTEME ANTI-URS pentru EUROCONTAINERE în zona Brașov-Valea Prahovei

nov. 15, 2021

Loading

După multe etape realizate în cadrul proiectului LIFE FOR BEAR „Conservarea populaţiei de urs brun (Ursus arctos) din România”, coordonat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea” – SCDEP Braşov (INCDS Braşov), finanțat de către Comisia Europeană prin programul LIFE+ Natura, s-au instalat, la finalul anului 2020, în zona Brașov-Valea Prahovei, 75 de sisteme anti-urs care asigură securizarea a 150 de eurocontainere de 1100L.

În urma monitorizării activității urșilor, consultărilor cu factorii de decizie și cu sprijinul autorităților locale, sistemele au fost instalate în localitățile: Râșnov, Timișul de Jos, Predeal, Azuga, Bușteni, Moroeni, Cheia (zone rezidențiale și zone turistice de la liziera pădurii).

Aceste sisteme au un caracter demonstrativ-inovativ și au fost special concepute pentru a bloca accesul urșilor la deșeuri.

Pentru crearea prototipului s-a urmărit: securizarea din punct de vedere a accesului urșilor, funcționalitatea, rezistența, aspectul și compatibilitatea cu modul actual de colectare a deșeurilor.

Proiectarea sistemului a fost facilitată de experiența împărtășită de colaboratori din proiectul LIFE DINALP BEAR din Slovenia, prin transferul de bune practici.
Observațiile efectuate și informațiile din teren arată că acolo unde sistemele anti-urs au fost folosite corect, urșii nu au mai avut acces la gunoaie.

Scopul este ca urșii să nu mai fie atrași și să se dezvețe de vizitele la locurile de colectare a deșeurilor, atrăgând după sine atât siguranța oamenilor din zonă, cât și a urșilor.

Mulțumiri pentru colaborare și sprijin: autorități publice locale, firme de salubritate, ocoale silvice, gestionari de fonduri cinegetice din zone de implementare a proiectului Brașov-Valea Prahovei.